Vintage Shop route

Voor de één is het rommel. Voor de ander een onmiskenbare schat. Het is bovenal een kwestie van smaak. Daarom schotelt To do in Dordt je een zeer divers rijtje van vintage winkels in Dordrecht voor: de Vintage shoproute!
Zo opgezet dat het een mooi rondje door de prachtige binnenstad is. Die je op elk gewenst punt kan beginnen. Van kleding tot boeken en van middeleeuws tot de jaren ’70. Als je nu die lang gekoesterde parel niet vindt, dan moet je je queeste toch echt voortzetten met een schatkaart in de hand.

Over een kaart gesproken: de route is er ook in kaartvorm en kun je hier downloaden. Voor op je telefoon of om te printen. Ook liggen er gedrukte exemplaren op alle genoemde plekken.

Veel vintage shopplezier!

TIP: Loop niet met je neus in de kaart: wandel de route, kijk rond en ontdek minstens 2x zoveel winkels. 

#1 Van alle tijden

Leuke en bijzondere vintage winkel met interessante spulletjes 'van alle tijden'. Naast winkel is het ook een ontmoetingsplek waar eerlijke koffie en biologische thee wordt geschonken, met huisgemaakte lekkernijen erbij.
Er is ook een kapel die vrij te bezoeken is. 

Grotekerksbuurt 44, https://www.vanalletijden.nl

#2 Meubels met een verhaal

In één van de meeste pittoreske straatjes van Dordrecht vind je onder andere Meubels met een verhaal. Een naam die boekdelen spreekt. Je vindt er landelijke & industriële meubels en accessoires, allemaal mét historie en soms een bijzonder verhaal.

Vleeshouwerstraat 17, http://www.meubelsmeteenverhaal.nl

#3 Buku & Kopi

Een perfecte tegenhanger in de Vleeshouwerstraat is Buku & Kopi. Je waant je terug in de jaren '50, '60 en '70. Het is échte retro die er de klok slaat. Denk aan oranje, typisch keramiek en ronde vormen. Vinyl-freaks kunnen hun hart hier ook ophalen.

Vleeshouwerstraat 38

#4 Wonen in de winkel

Alles is te koop in dit markante woonhuis aan de Groenmarkt. De twee bewoners/verzamelaars verkopen alles uit hun bijzondere en eclectische verzameling van curiositeiten, rariteiten en antiquiteiten. Je kunt er tijdens het winkelen ook terecht voor een verse cappuccino, koffie, espresso of thee met een puntje zelfgemaakt gebak.

Groenmarkt 14, http://www.wonenindewinkel.nl

#5 Stripwinkel Sjors

Knusse winkel met een goed gevuld assortiment van nieuwe strips, small-press, buitenlands, tweedehands, antiquarisch, curiosa, zeefdrukken, posters en originelen. Ook boor je hier een schat aan stripkennis aan: grote kans dat ze bij Sjors precies weten waar je het over hebt. Zelfs als je de titel of tekenaar niet weet.

Scheffersplein 1, http://www.stripwinkel-sjors.nl

#6 Bluebirds

Nog even geduld: op 5 juli opent Bluebirds haar deuren in Huis Roodenburch! Op de nieuwe plek verrijst een totaalconcept met restaurant, winkel, speelplek, stiltetuin en stijlkamers en borduren Claire, Angus en hun team voort op het succes van de winkel op de Voorstraat.

Wijnstraat 153, http://bluebirdsinthebackyard.nl

#7 Pandora

Gevestigd in een Rijksmonument, waar in de 18e eeuw de eerste Dordtse Schouwburg zat, vind je Pandora. Pandora bestaat al 36 jaar en de eigenaar van deze warwinkel begon ooit met de inboedel van zijn overleden moeder, omdat hij niet wist wat ermee te doen.
Overal waar je kijkt zie je antiek, curiosa en vintage: aan het plafond, de muren, geordend in kasten en uitgestald in vitrines. Je kunt hier werkelijk alles tegenkomen, elk gangpad en hoekje is een schatkamer op zich.

Wijnstraat 82, https://www.pandora-dordt.com

#8 Preloved Fashion by 3xM

Mar, Madeleine en Manuela (vandaar 3xM!) geven in hun ruime winkel vintagekleding een tweede leven. De dames stellen eigenhandig een collectie samen uit kleding die vanuit het hele land bij hen wordt ingeleverd. Van toonaangevende merken tot designervintage. Je vindt er onder andere Jimmy Choo, Prada, Louis Vuitton en Chanel.
Als vintageliefhebber heb je zo de gelegenheid exclusieve kleding, schoenen & accessoires van eigenaar te laten wisselen.

Wijnstraat 95, http://tweedehandskledingbeurs.nl

#9 Pandorus

Pandorus is het kleinere broertje van Pandora, of beter gezegd zoon, want het zijn vader en zoon die de winkels bestieren. Het assortiment is vergelijkbaar: curiosa, kunst, verzamelobjecten en boeken, maar Pandorus heeft iets meer design in huis.

Boomstraat 5, https://www.pandora-dordt.com

#10 De Boekenla

Eigenaar Ron heeft een voorliefde voor strips en boeken. Vanaf zijn zesde begon hij al met het verzamelen van stripboeken en als hij ze dan uit had, verhuurde hij de strips voor een dubbeltje. Een jonge ondernemer was geboren. In de Boekenla vind je naast boeken en strips ook lp’s uit vervlogen jaren. Een reis terug in de tijd!

Boomstraat 17, http://www.boekenla.nl

#11 De Loods

Voor handige vondsten stap je binnen bij de Loods. Een leuke winkel in tweedehands zoals boeken, elektronica, huis- en inrichting, kleding, meubels, muziek en speelgoed. Ik scoorde er ooit een mooie houten kratje voor op mijn fiets.

Voorstraat 70

#12 Sjiek de Friemel

Meer in de hoek van antiek, maar zeker niet minder interessant. Bij Sjiek de Friemel vind je museumwaardig meubelair én originele accessoires voor je interieur zoals maritieme kompassen, schilderijen en Nederlands glas. Ook items als bronzen- en tuinbeelden, lampen en allerlei woonaccessoires loop je hier tegen het lijf! Ook een tip voor het vinden van een origineel cadeau.

Voorstraat 161, http://www.rijsdijkantiek.nl/sjiek-de-friemel.html

#13 De 2 uiltjes

Sinds 2002 biedt de 2 uiltjes een kleine gevarieerde collectie aan boeken en prenten voor de echte liefhebber. Oude kinderboeken en decoratieve prenten zijn de specialiteit van het huis. Verder richt dit antiquaraat zich op curieuze en verzamelwaardige boeken en boekjes, folders en brochures. Snuffel rond en en je vindt ongetwijfeld iets van je gading.

Voorstraat 154, https://www.2uiltjes.nl

#14 Get Back Music

Een bezoek aan Get Back betekent een muzikale reis langs 6.000 CD titels (nieuw en tweedehands), 1200 stuks vinyl, 600 muziekboeken, muziek DVD's en een fraaie collectie CD boxen. Je vindt er muziek uit de volgende hoofdstromingen: pop, blues, folk, soul, Americana, singer-songwriter, alternative en bijzondere aandacht voor de jaren '60 - waaronder collector's items.

Voorstraat 203, http://www.getbackmusic.nl

#15 Vintage Audio Repair

Van reparatie tot de verkoop van gerestaureerde audio-apparatuur en van een nieuwe naald voor je pick-up tot een zelf-ontwikkelde versterker. Audio-experts Abbe en Esther bieden je in het Magazijn een walhalla aan te gekke vintage muziekapparatuur!

Voorstraat 180, https://vintageaudiorepair.nl

#16 JouWinkel

JouWinkel is ontwikkeld naar voorbeeld van een bewezen Fins concept, waar (particuliere) aanbieders hun koopwaar aanbieden en waar kopers de spullen kunnen zien, voelen en ruiken. Grote plus voor de bezoekende klant: geen stelling is hetzelfde en het aanbod is enorm. De tijd vergeten en heerlijk rondneuzen is het resultaat.

Voorstraat 238, http://www.jouwinkel.nu/2015/01/welkom-op-de-website-van-jouwinkel.html

#17 Stoer Spul

Deze winkel verdient geen echte noemer qua stijl of stroming. De eigenaren proberen vooral hun naam waar te maken met de spullen die ze verkopen. Dus zoek je nog iets stoers voor in huis - denk aan oude werkbanken- en bureaus, kisten, oude schoolstoelen, emaille en zink - dan ben je hier aan het juiste adres.

Voorstraat 283

#18 ReShare Store

De ReShare Store is een tweedehands & vintage kledingwinkel van het Leger des Heils. Wat jij overhebt aan kleding, kan iemand anders opnieuw dragen. Dat is het motto. Speciaal voor mensen die misschien weinig te besteden hebben of voor iemand die kleding zoekt waar een verhaal achter zit.

Voorstraat 262, https://www.resharestore.nl/winkels/reshare-store-dordrecht

#19 Stijlvol Retromode

Nieuwe retromode die je terugbrengt naar de jaren '50 en de tijd en sfeer van Rockabilly, Elvis en Marilyn Monroe. Denk aan petticoats, kleurige lakschoenen, leren tasjes en natuurlijk aan wijd uitlopende jurkjes met polkadots, bloemenpatronen en andere kekke dessins. Ook mannen die zich in fifties-stijl willen hullen, kunnen hier terecht.

Voorstraat 409, https://www.stijlvolretromode.nl

#20 Gallery 61

Een vintage winkel met een veelzijdig aanbod op een prachtige plek pal naast de Pelserbrug. De hoofdmoot is houten meubels, geproduceerd in Aziatsiche landen met plaatselijk (tweedehands) hout. Ook voor schilderijen, glaswerk en woonaccessoires kun je hier je hart ophalen.

Voorstraat 429, https://gallery61.jouwweb.nl